NEIL SEDAKA – BREAKING UP IS HARD TO DO / THE SINGLES, 1957-1962

Op de cd die we hier zullen toelichten werd de beschikbare ruimte van 79 minuten volledig benut voor de 31 liedjes die er een plaats op hebben gekregen. Vanzelfsprekend moeten we voor zoveel korte liedjes terug naar de jaren ’50 en ’60 en dat is wat we dan ook zullen doen voor het verzamelalbum “Breaking Up Is Hard To Do – The Singles 1957-1962” van de Amerikaanse popzanger, songschrijver en producer Neil Sedaka.

De in maart 1939 in Brooklyn, New York uit Turkse en Pools-Russische ouders geboren Neil Sedaka begon zijn muzikale carrière op 18-jarige leeftijd in 1957 als oprichter en zanger van de formatie ‘The Tokens’, gekend van de wereldhit “The Lion Sleeps Tonight” die er wel pas na Neil Sedaka’s vertrek bij de groep is gekomen. In zijn zeer succesrijke loopbaan verkocht hij miljoenen platen en schreef hij meer dan 500 liedjes voor andere zangers en zangeressen. Voor de woorden bij die songs werkte hij als broodschrijver in de beroemde ‘Brill Building’ al die tijd nauw samen met tekstschrijvers Howard Greenfield en Phil Cody.

Zijn drie eerste solosingles “Laura Lee”, “Ring-A-Rockin’” en “Oh, Delilah!” werden geen hits, maar het was met het op Connie Francis geïnspireerde liedje “The Diary” dat Neil Sedaka in 1958 voor het eerst op een 14e plaats in de hitlijsten wist te belanden. Sindsdien volgden begin jaren ‘60 de wereldhits elkaar op met als belangrijkste hoogtepunten de klassiekers “Oh! Carol”, “One Way Ticket”, “Stairway To Heaven”, “Calendar Girl”, “Happy Birthday, Sweet Sixteen”, “King Of Clowns” en “Breaking Up Is Hard To Do”.

Al deze in het collectieve geheugen opgeslagen nummers staan nu ook op dit uitstekende verzamelalbum dat via platenlabel ‘Jasmine Records’ ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag op de markt werd gebracht. Het geeft een zo volledig mogelijk overzicht van de liedjes en de hits die Neil Sedaka zelf heeft uitgebracht in zijn lange muzikale carrière. Hij werd in 1983 opgenomen in de ‘Songwriters Hall Of Fame’ en hij heeft een ster op de beroemde ‘Holywood Walk Of Fame’. Het moge duidelijk zijn dat deze nog altijd optredende Neil Sedaka één van de grootste songschrijvers aller tijden mag genoemd worden. Op deze schitterende verzamel-cd kunt u zelf horen waarom die bewering gerechtvaardigd is.

(valsam)

Track Listing
1. SNOWTIME
2. LAURA LEE
3. RING-A-ROCKIN'
4. FLY, DON'T FLY ON ME
5. OH DELILAH (The Marvels & Neil Sedaka)
6. THE DIARY
7. NO VACANCY (I'm Walkin' Round)
8. I?GO APE
9. MOON OF GOLD
10. YOU GOTTA LEARN YOUR RHYTHM & BLUES
11. CRYING MY HEART OUT FOR YOU
12. OH! CAROL
13. ONE WAY TICKET (To The Blues)
14. STAIRWAY TO HEAVEN
15. FORTY WINKS AWAY
16. RUN SAMSON RUN
17. YOU MEAN EVERYTHING TO ME
18. CALENDAR GIRL
19. THE SAME OLD FOOL
20. LITTLE DEVIL
21. I MUST BE DREAMING
22. SWEET LITTLE YOU
23. I FOUND MY WORLD IN YOU
24. HAPPY BIRTHDAY, SWEET SIXTEEN
25. DON'T LEAD ME ON
26. KING OF CLOWNS
27. WALK WITH ME
28. BREAKING UP IS HARD TO DO
29. AS LONG AS I LIVE
30. NEXT DOOR TO AN ANGEL
31. I?BELONG TO YOU

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video